Ana içeriğe atla

Türkiye'de En Önemli Arkeolojik Sitler Listesi



Türkiye'de dünyanın en eski uygarlıklarının varlığını gösteren 28 arkeolojik alan bulunmaktadır. Neolitik Çağ'dan Roma İmparatorluğuna kadar, burada insanlığa hayran olmaya devam eden Türkiye'nin en önemli arkeolojik alanlarına bakıyoruz.

Göbeklitepe

Uzmanlar Şanlıurfa yakınlarındaki Neolitik bir kutsal alan olarak Göbeklitepe'nin insan yapımı en eski dini yapılardan biridir. Bir dağ sırtı üstünde duran kalker direkleri, hayvan kabartmaları ve soyut piktogramlarla bezelidir.

Çatalhöyük

Türkiye'nin en tanınmış arkeolojik alanlarından biri olan Çatalhöyük yerleşimi Neolitik Çağ'da Konya ilinde kurulmuştur. Büyüklüğü ve güzel duvar resimleri nedeniyle, site 1950'lerin sonunda keşfedildiğinde dünyaca ünlü hale geldi.

Yenikapı

2004 yılında Marmaray Metro inşaatı sırasında İstanbul'un Yenikapı ilçesinde arkeolojik kalıntılar bulundu ve dünyanın en büyük arkeolojik kazılarından biri 2004'ten 2013'e kadar sürdü. Kazılarda 7000'den 1100'e kadar 35.000 nesneden ve 36 gemi ortaya çıkarıldı. başta İstanbul'un Theodosian Limanı ile bağlantılı, Bizans imparatoru Theodosius I. döneminde inşa edilmiştir.

kuyumcu tartısı

Dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan Troia antik şehri M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve Çanakkale'deki Ida Dağı'nın tabanında yer almaktadır. Troy Savaşı'nı anlatan Homeros'un destansı şiiri İlyad vesilesiyle ünlü oldu.

Hattuşa

Geç Tunç Çağında Hitit İmparatorluğunun başkenti olan Hattuşa, ziyaretçilere şaşırtmaya devam ediyor. Çorum'da bulunan ve 1834 yılında keşfedilen site, vatandaşlık yaşamı kalıntıları olan bir Aşağı Şehri ve tapınakların bulunduğu Üst Şehri kapsar.

Afrodisyas

Aphrodisias, Yunan ve Roma dönemi açısından Türkiye'nin en önemli yerlerinden biridir ve İzmir'den 160 mil (161 kilometre) bir vadide yer almaktadır. Sitenin en ünlü yapısı Afrodit'in çarpıcı kutsal alanıdır.

Efes

Kesinlikle, Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin en tanınmış arkeolojik alanlarından biri olan Efes, Selçuk'un yakınında İzmir'de yer almaktadır. Efes nüfusu Akdeniz'in en büyük şehirlerinden biri olan M.Ö. 1. yüzyılda Roma döneminde gelişti.

Nemrut Dağı

Bir dağın eteklerinde bulunan diğer büyüleyici bir yer olan Nemrut Dağı, Toros Dağlarının 2,552 metre (8,372 fit) bir parçası. Antiochos I tarafından yaptırılan kişisel mezar anıtları, yapıların kral, iki aslan, iki kartal ve çeşitli tanrı heykellerini içermektedir.

Bergama

Bir başka önemli başkent, Helenistik dönemde bu kez Pergamon, Bergama Krallığı'nın merkezi idi. En dikkat çekici yapılar Bergama'nın akropolisidir ve Mısır tanrılarının tapınağıdır.

Milet

Arkaik Yunanistan'da büyük bir denizcilik gücünün yanı sıra bilim ve felsefe merkezi olarak kurulan Milet, İlyada'daki Homeros tarafından dahi anılmaktadır. Sitenin önemli yapıları Hellenistik Tiyatro, Apollon Delphinion'un kutsal alanı, Faustina Hamamları ve St. Michael Kilisesi'dir.

Yenihisar

Helenistik döneme ait en ünlü kutsal alanlardan biri olan Didim, 17 kilometrelik (10,5 mil) Kutsal Yol'tan Milet'e bağlandı. Tapınak (antik dünyada bir zamanlar en büyük tapınak) ve Medusa'nın ikonik başı taşa oyulmuş olarak biliniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İspanya'nın En Lezzetli Tatlıları

İspanyol deniz ürünleri, tapaslar ve paella'lardan hoşnut olabilirsin, ancak İspanya'nın tatlılarını biliyor musun? Kalın ve kremsi veya yumuşak ve sevimsiz olan İspanya, tatlı bir dişe sahip herkes için mükemmel bir ülkedir. İşte en iyi İspanyol tatlısı, gevrek tepesinde kremalı Catalana'dan tarçınla doldurulmuş pirinç pudingine, reçel veya ballı peynirden ve lezzetli bademli keklerden. Turta En tipik İspanyol tatlısı, ülkenin hemen her yerinde bir menü bulacaksınız. Bu basit tatlı süt veya krema, bütün yumurta ve şekerden yapılır ve sallanan jöle benzeri bir kıvama gelmektedir. Fransız krema karameline benzer şekilde, karamel sosu veya şurubu ile kaplıdır. Arroz Con Leche İspanya'nın pirinç puding versiyonu, çocukken almaya başladığınız ve sıcak yerine soğuk servis edilen okul yemeği tipi pirinç pudinginden çok daha iyi. Bir risotto veya paella tipi pilav kullanılır, böylece pilav al dente ve çiğneyir; diğer iki ana madde süt ve şekerdir. İspanyol pilavı

Türkiye'de Sörf Yapacak Yerler Listesi

Türkiye sörf kültürünün dünyaca ünlü olmadığı halde, sörfçü ve su sporları severlerin Akdeniz'in berrak suları ile Karadeniz'in vahşi dalgalarının keyfini çıkarabileceği birkaç nokta var. Türkiye sörf gezinizi rezervasyonlamadan önce en iyi noktaları kontrol edin. Alanya Türkiye'nin en popüler sörf turlarından biri olan bu turist kasaba, güneyde, Aralık ayından Nisan ayına kadar olan sezon boyunca kusursuz. Ayda sörf yapmak için yaklaşık 20 gün ideal olan Alanya'nın hava sıcaklığı 18 ° C (64 ° F) civarındadır ve su sıcaklığı 18-21 ° C (64-70 ° F) civarındadır. Sörf yapmak için Alanya'nın en iyi plajlarından bazıları Damlataş ve Keykubat'tır; dalgalar yeni başlayanlara ve uzmanlara göre mükemmel bir seçimdir. Alanya'daki dalgaların ortalama yüksekliği 2 ila 12 feet (3,6 metreye kadar) arasında değişiyor ve sezon dışı olduğu için plajlar çoğunlukla insansız ve huzurlu. Karadeniz Karadeniz dalgalarını sörf etmenin en iyi yerlerinden biri aslınd